Få det perfekte smil tilbage med en tandbro

Hvis du mangler en eller flere tænder, så har du måske overvejet at få lavet en tandbro, så du kan få det flotte smil tilbage. De fleste får lavet en tandbro på grund af kosmetiske årsager, da smilet ofte har rigtig stor betydning for os mennesker. Der kan også laves en tandbro, hvis det er fordi, du mangler tænder at tygge med.

Når du mangler en tand, er der to muligheder for at erstatte den. Den ene mulighed er at få lavet et implantat. Denne mulighed vælges ofte, hvis nabotænderne til den falske tand er helt intakte. Når der laves en bro, bliver den nye tand nemlig sat fast på en tand i hver side. Det foregår ved, at de to nabotænder skal have en omfattende rekonstruering i form af tandkroner. Det vil derfor være en skam at sætte tandkroner på helt intakte tænder.

Få en tandbro med flere tænder på

Det er muligt at sætte flere nye tænder i ved siden af hinanden, såfremt der også er flere tænder til at koble dem fast på. Jo flere nye tænder der er på tandbroen, jo flere rigtige tænder skal der også til, for at holde dem på plads.

De nye tænder sidder ikke fast nede i tandkødet, som rigtige tænder gør. De ligger i stedet ovenpå tandkødet. Men da de er fæstnet til de rigtige tænder, vil de hurtigt komme til at føles som rigtige tænder, når du tygger med dem.

Bemærk dog, at der ikke kan laves en bro, hvis det er den yderste tand, der mangler. Dette skyldes, at en tandbro altid skal have en tand i hver side, til at koble sig fast på, for at kunne blive siddende. En tandbro laves i øvrigt også, hvis man til at starte med havde ønsket et implantat, men måtte konstatere, at knoglen var for beskadiget til at kunne holde til implantatet.

En tandbro ligner til forveksling rigtige tænder

Når du har fået lavet en tandbro, kan man ikke med det blotte øje se, at der ikke er tale om rigtige tænder. Det skyldes, at der gøres meget ud af at få tandbroen til at ligne dine egne tænder – både i form og størrelse.

En tandbro skal laves over flere besøg hos tandlægen. Ved det første besøg tages der mål og klargøres til tandbroen. Derefter skal den nye tandbro designes af en dentaltekniker. Når den er udformet, bliver den sendt videre til din tandlæge, som skal montere den på dine øvrige tænder.

Tandbroen har en meget god holdbarhed, hvis du passer på den

Nogle tandlæger yder garanti på tandbroer i to år. Normalt er levetiden for en tandbro dog noget længere. 75 % af alle tandbroer fungerer stadig i munden efter 15 år, så det er en god investering, der holder længe. Tandbroens levetid afhænger meget af mundhygiejnen, men den afhænger også af, hvor meget slid den bliver udsat for. Er du for eksempel typen, der skærer tænder, vil dette formentlig have en negativ indvirkning på, hvor lang tid tandbroen holder.

Kilde: https://tpfrb.dk/behandlinger/tandbro/

Elsebeth

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *