Hvad betyder den nye roaming aftale for dit mobilabonnement?

Fra d.15. juni 2017 træder de nye EU-regler i kraft, der skal sikrer en fast pris på mobildata-forbrug i udlandet. Mange jubler over denne nye udvikling indenfor EU´s mobilaftaler og love, som mange gennem de seneste år har kaldte “arkaiske”, og det er da også en kærkommen ekstra ferie-bonus til de danske turister, der før i tiden måtte betale i dyre domme for at benytte deres mobil under ferier i andre EU-lande.

Selve aftalens kerne er yderst simpel: Med den nye “roam like home” aftale, har alle EU-lande indgået en fælles aftale om, at den gængse mobilbruger kan anvende mobil-data udenfor sit eget hjemland, uden at behøve betale ekstra roaming-takst.

Det vil derfor i fremtiden vil være muligt at foretage/modtage opkald, sende tekstbeskeder og bruge data (internet) på mobilen til samme pris i ethvert andet EU-land, som du betaler hjemme i Danmark, uden ekstra omkostninger eller skjulte gebyrer.

Hvad aftalen betyder for den almene mobilbruger

Danske telekunder kan grundet roaming aftalen rejse på ferie denne sommer, uden at behøve bekymre sig om at få en skræmmende overraskelser efter ferien, når mobilregningen skal betales.

Selvom mange er ekstatiske over denne moderniserede roaming aftale der sikrer at ingen af landende indenfor EU kan kræve skyhøje priser for data, som det er set de seneste år, er den nye aftale dog ikke helt uden konsekvenser for den almene bruger, da “regningen” for den nye aftale bliver løftet af fælleskabet, frem for den enkelte forbruger.

Uanset den fremmede teleudbyders normale priser, vil kun den pris du normalt betaler for dit abonnement således blive trukket fra din månedlige mobilregning, når du bruger data mens du er på ferie. Regningen for al dataforbrug du foretager i udlandet, sendes nemlig videre til dit normale teleselskab, der betaler en aftalt pris pr. gigabyte for al den data du som kunde har brugt under ferien. De danske mobilselskaber mener, at denne model langsomt vil udhule deres økonomi, og konsekvenserne af aftalen medfører muligvis en stigning i den almene abonnementspris hos en lang række danske selskaber.

Prisstigninger efter roaming aftalen

For at den nye EU-aftale kunne træde i kraft, var det nødvendigt i parlamentet at skabe en fælles aftale om hvad teleselskaberne skal betale, når deres forbrugere anvender data fra et fremmed teleselskab i udlandet.

Aftalen endte med en fast pris på omtrent 57 kroner for hver brugt gigabyte – en pris der i fremtiden vil blive gradvist sænket frem mod 2022, til et langt lavere slutbeløb på 19 kr.

De danske mobilselskaber har reageret på den nye EU aftale, ved at sætte priserne på alment forbrug herhjemme, og de eksisterende abonnementer op. I visse tilfælde har nogle selskaber endog valgt helt at fjerne muligheden for roaming i udlandet fra deres abonnement-pakker.

Prisstigningerne der følger den nye EU-aftale har indtil videre været på cirka. 10-20kr. pr. måned. De danske selskaber forsvarer denne stigning med, at danskerne allerede har meget billige mobilabonnementer med store datapakker, sammenlignet med andre europæiske lande, og at den nye aftale derfor vil ramme de billige nordiske mobilselskaber yderst hårdt.

Elsebeth

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *